Dierama

 
Dierama (Angel's Fishing Rod)

Nederlandse naam: Engelhengel

Ik ben inmiddels begonnen met een aparte website over Dierama's: www.dierama.nl. Zo uitgebreid mogelijk, met een beschrijving van elke soort, veel informatie en foto's.

Klik hier voor het assortiment Dierama's van De Jagertjeshof. LET OP: deze zijn niet altijd allemaal op voorraad. Komt u van ver voor een speciale soort, bel of mail dan even van tevoren of deze aanwezig is.

Beschrijving

Vaste plant. Familie van de Iridaceae.

Grasachtig, stevig blad van waaruit lange, zeer dunne maar sterke bloemstengels verschijnen met hangende of staande klokvormige bloemen in zeer uiteenlopende kleuren. Ook binnen een soort komen vaak meerdere kleuren voor.

De bloeiaren kunnen van 40 cm bij de kleinste soorten tot 250 cm bij de allergrootste zijn. De meeste worden tussen de 100 en 150 cm lang.

Er zijn 44 soorten en vele cultivars.

Bloemkleuren die voorkomen zijn wit, roze (van heel licht tot magenta), mauve, paars, purper, groengeel.

De winterhardheid is bij de meeste soorten goed, tot -18. Een aantal soorten verdraagt temperaturen tot -12 en er zijn er enkele die slechts -5 of geen vorst verdragen.

De plant vormt onder de grond een knol (lijkt op de knol van de Crocosmia) die zich naar beneden toe uitbreidt. Hoe ouder de plant, hoe beter de winterhardheid.

Grondsoort

Doorlatende grond, zandgrond, matig voedselrijk. Droger in de winter (geen stagnerend vocht) en extra vocht geven in het voorjaar voor de vorming van de bloemknoppen.

Bloeitijd en bloeiduur

De meeste soorten bloeien in de periode juni, juli, augustus. Bloeiduur is circa 4 tot 6 weken. De bloeiduur wordt langer naarmate er meer bloeiaren in de plant zitten.

Standplaats

Zon of halfschaduw (dan wel schaduw in de morgen, zon in de middag).

Verzorging

Geef de plant wat compost als je hem plant. Probeer de wortels zo weinig mogelijk te beschadigen.

In het voorjaar regelmatig wat extra water geven.

Eventueel een klein beetje bemesten in april, niet vaker! Geef organische mestkorrels met een wat hoger kaliumgehalte en niet teveel stikstof.

Voorkom dat de plant te nat staat in de winter. Eventueel wat blad om de plant heen duwen. Niet afdekken, het is een wintergroene plant en heeft in de winter ook licht nodig.

Vermeerderen

Door zaaien of delen. Zaailingen moeten het eerste jaar vorstvrij overwinteren. Na het delen zal de plant het eerste jaar meestal niet bloeien.

 

Kijk voor meer informatie op www.dierama.nl

     Home  |  Links  |  Contact